Kirjoitettu

VINTAGE WARDROBE: Riina Alakiikonen uuvutti itsensä pikamuodilla. Nyt tavoitteena on luoda hallittu ja kestävä vaatekaappi second hand -vaatteilla.

Oven avaa pirteä ja iloinen Riina Alakiikonen kädet levällään toivottaen minut tervetulleeksi. Astun valoisaan ja avaraan eteiseen, jossa ei ole mitään ylimääräistä, edes kenkiä tai muuta useimpien eteisistä löytyviä tavaroita. Sama seesteinen ja valoisa tunnelma jatkuu huoneesta toiseen. Riina huikkaakin minulle keittiöstä asuvansa minimalistin kanssa. Pienen kotikierroksen ja kahvinkeiton jälkeen istutaan sohvalle juttelemaan.

Miten kuvailisit tyyliäsi?
Pukeutumistyylini on aika naisellinen ja rento. Olen myös saanut kuulla tyylini olevan muotojen puolesta boheemi hippi. Laadukkaat materiaalit ovat tyylissäni isossa roolissa ja tästä syystä kiinnostuin vintagesta. Pyrin korostamaan omia parhaita puoliani ja hyvin istuvat farkut on ehdoton suosikkivaate.

Mikä pukeutumisessa on tärkeintä?
Ehdottomasti laatu. Ennemmin omistan vähemmän vaatteita, jotka ovat laadukkaita ja pitkäkestoisia. Vaatteiden mukavuus ja istuvuus on myös todella tärkeää, ne eivät saa kiristää tai puristaa.

Mistä ostat vaatteesi?
Viimeiset 9 kuukautta olen tehnyt lähes kaikki hankintani second handina. Pyrin tukemaan paikallisia alan yrittäjiä ja Turussa hyvin tutuiksi on tulleet mm. Maanantaimarket ja Dirty Hippies. Viimeisin ostokseni on ihana Massimo Duttin neulepaita uudesta Second Hand Ilonasta. Zadaa app on myös kovassa käytössä sen helppouden vuoksi. Jos hankintalistallani on jotain mitä en löydä käytettynä, pyrin hankkimaan vaatteen jostain sellaisesta liikkeestä mistä olen vähän ottanut ensin selvää.

Minkälaisessa roolissa vintage on pukeutumisessasi?
Vintage on osa pukeutumistani koko ajan enenevissä määrin. Turhauduin vaatteiden suureen määrään ja pikamuotiketjuissa tehtyihin heräteostoksiin. Ymmärsin vintage ja second hand -vaatteiden arvon ja laadun ja aloin keskittää vaateostoksiani käytettyihin vaatteisiin.

Huollatko vaatteitasi?
Isoäitini on ompelutaitoinen ja hän on pienentänyt vaatteitani. Olen myös ompeluttanut ompelijalla housujani, sillä usein lantiosta sopivat housut ovat suuret vyötäröltä. Käytän pyykkihuollossa mahdollisimman luonnonmukaisia pesuaineita ja itsetehtyä pyykkietikkaa. Jokapäiväisessä käytössä oleviin kenkiin laitan hajunsyöjät ja tahrojen poistoon käytän sappisaippuaa. Neulevaatteista huolehdin niin, että en roikota niitä henkarista vaan viikkaan aina ja tarvittaessa villatuotteet pesen käsin.

Mikä on lempivaatteesi?
Aivan ehdoton luottovaate on hyvin istuvat ja laadukkaat farkut. Poolopaidat on myös ihan lemppareita ja eräs merinovillainen on ylitse muiden. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Poolopaita, hyvin istuvat farkut ja mustat nahkalinkkurit, siinä on luottoasuni.

Seuraatko trendejä pukeutumisessasi?
Käytän Pinterestiä inspiraatio taulujen tekemiseen. Jos huomaan jonkun mielenkiintoisen leikkauksen vaatteessa tai muuta kiinnostavaa, voin lisätä Pinterest-kansiooni kuvan ja pitää silmät auki second hand -liikkeissä. Mutta hyvin vähän trendejä tulee seurattua, sillä pyrin saamaan omaa tyyliä varmemmaksi ja vahvemmaksi. Kapselivaatekaappi-ajatus auttaa siinä, kun vaatteiden määrä pysyy maltillisena ja vaatteet yhteensopivina.

Miten vältyt hutiostoksilta?
Minulla on sääntö, että jos ostan yhden vaatteen, laitan kolme kiertoon. Näin pidän huolen, ettei vaatekaappini ala täyttymään ja rönsyilemään sekä uusia hankintoja tulee todella harkittua, kun tietää että nyt on jostain luovuttava. Yritän myös aina miettiä ostotilanteessa vaatekaappiani, miten uusi tuote sopii jo olemassa olevien vaatteiden kanssa.

Löytyykö vaatekaapistasi asu joka tilanteeseen vai tuleeko hetkiä jolloin päällepantavaa ei löydy?
En muista tilannetta, että en olisi löytänyt päällepantavaa. Olen oppinut hallitsemaan vaatekaapin sisältöä ja tiedän tasan tarkkaan mitä siellä on, niin näitä tilanteita ei pääse syntymään.

Kenen vaatekaappiin haluaisit kurkistaa?
Ehdottomasti jonkun tyylikkään miehen vaatekaappiin. Ehkä se voisi olla esimerkiksi James Dean. Hänen vaatekaapissaan laadukkaat farkut ja valkoiset t-paidat kiinnostavat.

Mitä on seuraavaksi hankintalistalla?Jonkinlainen nukanpoistaja ainakin puuttuu vaatteiden huoltamista varten. Ja kesää ajatellen haluaisin löytää täydelliset mustat pyöräilyshortsit. Voin jo kuvitella miten yhdistäisin ne jonkun kivan jakun kanssa.

Kuka?

Riina Alakiikonen

@riinalaki

Liiketalouden opiskelija/ Yrittäjä/ Kauneusalan myyjä/ Hullu koiranainen ilman omaa koiraa